06:22 12 ნოემბერი 2019
პირდაპირი ეთერი
  • EUR3.2697
  • 100 RUB4.6355
  • USD2.9633
მესკიტა, კორდობა, ესპანეთი

როგორ დავსაქმდეთ ესპანეთში: პრაქტიკული რჩევები

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia / Toni Castillo Quero / Mezquita de Córdoba desde el aire
სასარგებლო რჩევები
მოკლე ბმულის მიღება
სასარგებლო რჩევები (148)
835 0 0

მსოფლიოში სულ უფრო მეტი ადამიანი გადაადგილდება ერთი ქვეყნიდან მეორეში უკეთესი სამუშაოს მოსაძებნად. სოციალურ-ეკონომიკური მდგომარეობიდან გამომდინარე, განვითარებადი ქვეყნების მოსახლეობის მთავარ გამოსავლად შრომითი მიგრაცია რჩება. ასეთი ქვეყნების რიგებშია საქართველოც.

შრომითი მიგრაციის ერთ-ერთი ძირითადი მიზეზი უმუშევრობაა, რომელიც საქართველოში დღემდე ყველაზე მნიშვნელოვან პრობლემად რჩება. ამჟამად საქართველოდან ემიგრაციაში ძირითადად ევროკავშირის ქვეყნებში მიდიან, რადგანაც მიგრაციის ერთ-ერთ მამოძრავებელ ძალად მიჩნეულია უფრო მაღალი ანაზღაურების მიღების სურვილი, უკეთესი სამუშაო გარემო, ადამიანების უფლებების დაცვის მეტი გარანტია.

დღევანდელ სტატიაში შევეცდებით მოკლედ აგიხსნათ, როგორია ევროკავშირის ერთ-ერთი ქვეყნის – ესპანეთის დასაქმების პოლიტიკა და როგორ მოახერხოთ, ლეგალური გზებით იპოვოთ იქ თქვენთვის სასურველი და შესაფერისი სამუშაო.

აღსანიშნავია, რომ ესპანეთში სოციალურ-ეკონომიკური მდგომარეობა შედარებით მძიმეა. საკმაოდ მაღალია უმუშევრობის მაჩვენებელი, რომელიც 17%-ს აღემატება, განსაკუთრებით მაღალია უმუშევრობა ახალგაზრდებში. 2008 წლის კრიზისამდე ესპანეთი თავად ითვლებოდა მიგრანტების მიმღებ ქვეყანად, უმეტესად დაბალკვალიფიციური მუშახელისთვის. კრიზისის შემდგომ წლებში კი ესპანეთიდან ემიგრაცია გასამმაგდა.

მოთხოვნა მიგრანტ მუშახელზე ესპანეთში:

ესპანეთში მოთხოვნა ძირითადად დაბალკვალიფიციურ მუშახელზეა, რომელთა მოძიება ადგილობრივადაც არ ჭირს. ამავე დროს ქვეყანა ცდილობს უცხოეთიდან მაღალკვალიფიციური კადრები მოიზიდოს. 

ევროკავშირის სხვა წევრი ქვეყნების მსგავსად, შრომის ბაზარი ესპანეთში საკმაოდ განსხვავებულია: ბევრი სამუშაო ადგილი ითხოვს ძალიან მაღალ კვალიფიკაციას და ბევრიც – ძალიან დაბალს. თუმცა, განსხვავებით სხვა ქვეყნებისგან, ესპანეთში ძირითადად არასრული საშუალო განათლების მქონე მუშახელს ითხოვენ, რომელიც ე.წ. ელემენტარული პროფესიების შესასრულებლად არის საჭირო.

თავად ესპანეთში არაა დაბალკვალიფიციურ სამუშაო ადგილებზე აპლიკანტების სიმცირე, მათ ურჩევიათ საკუთარი კადრები გადაამზადონ, ვიდრე მესამე ქვეყნიდან შეიყვანონ მუშახელი.

ესპანეთის დასაქმების ეროვნული სამსახური ყოველ კვარტალში აქვეყნებს პრობლემური ვაკანსიების ჩამონათვალს რეგიონების მიხედვით, რომლის მიხედვითაც დგება ე.წ. დეფიციტური პროფესიების/სპეციალობების სია. ასეთი სახით მიღებული დეფიციტური პროფესიების სია მიგრანტი მუშაკების მოსაზიდად გამოიყენება, რომლებიც შესაბამის პროფესიებს/უნარებს ფლობენ. თუმცა აღსანიშნავია, რომ ეკონომიკური კრიზისის შემდეგ ეს სია საკმაოდ შეთხელდა.

კერძოდ, ესპანეთში არსებობს სამუშაო ძალის დეფიციტი შემდეგ სფეროებში: ინფორმაციული ტექნოლოგიების სპეციალისტები, ინჟინერია და წარმოებასთან დაკავშირებული მაღალკვალიფიციური პროფესიები, მენეჯერული და გაყიდვების სფეროსთან დაკავშირებული პროფესიები და ასევე ჯანდაცვის სფეროს სპეციალობები, საზღვაო სფეროს სპეციალისტები, პროფესიონალი სპორტსმენები, მწვრთნელები და ა.შ.

მიგრანტი მუშახელის დასაქმება ესპანეთში – პრაქტიკული რჩევები

იმისათვის, რომ ესპანეთში ლეგალურად დასაქმდეთ, უნდა მოიპოვოთ სამუშაო ვიზა და ბინადრობის უფლება.

სამუშაო ვიზის გაცემის დროს ხდება ქვეყნის შრომის ბაზარზე არსებული მდგომარეობის გათვალისწინება. კერძოდ, მესამე ქვეყნის მოქალაქის სამუშაო უნდა ხვდებოდეს დასაქმების ეროვნული სამსახურის მიერ შედგენილ „დეფიციტური პროფესიების“ სიაში. თუ ამ სიაში არ ხვდება, დამსაქმებელმა ვაკანსია უნდა გამოაცხადოს დასაქმების სამსახურის მეშვეობით. იმ შემთხვევაში, თუ დამსაქმებლები ვერ მოიძიებენ შესაბამის კანდიდატს ვაკანსიისთვის ადგილობრივი ან ევროკავშირის მასშტაბით, მათ შეუძლიათ მესამე ქვეყნის მოქალაქეების დაქირავება.

დამსაქმებელი აკეთებს განაცხადს შესაბამის უწყებაში, სადაც ითხოვს მუშახელისთვის სამუშაო ნებართვას და/ან ბინადრობის უფლებას. მას შემდეგ, რაც დამსაქმებელი მიიღებს თანხმობას ნებართვაზე, მესამე ქვეყნის მოქალაქემ უნდა გააკეთოს შესაბამისი განაცხადი თავის ქვეყანაში წარმოდგენილ ესპანეთის დიპლომატიურ მისიაში ან საკონსულოში.

განაცხადს თან უნდა ერთვოდეს:

- კონტრაქტის ასლი

- პასპორტი

- ცნობა ნასამართლეობის შესახებ

- ჯანმრთელობის ცნობა.

გაითვალისწინეთ, ესპანეთში შესვლიდან 3 თვის განმავლობაში უნდა დარეგისტრირდეთ სოციალური უსაფრთხოების სისტემაში, რადგან დაურეგისტრირებლობა ქვეყანაში არალეგალურად ყოფნად ითვლება.

 

თემები:
სასარგებლო რჩევები (148)

მთავარი თემები